Общинарите си вдигат ударно заплатите
Общинарите си вдигат ударно заплатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Общинските съветници в цялата страна ще си вдигнат двойно и тройно заплатите, показа проверка на в. „Труд". Това стана възможно след промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември 2013 г., които позволиха на общинарите да получават 70% от заплатата на председателя си. Досега процентът беше 30 и то от средната заплата на общинската администрация. Съветниците можеха да получават и допълнителни, но отчетни средства за служебни разходи.

Още на първите сесии за новата година съветниците ще си гласуват по-големите възнаграждения. Най-впечатляващите заплати засега се очертават в Сливен - 1470 лв. За сравнение средната брутна заплата в града е 591 лв. „Има промяна в закона и сме длъжни да се съобразим", заяви д-р Ганка Василева, и.д. председател на съвета. На другия полюс са общинарите в Бургас - въпреки увеличението, те ще взимат по 340 лв. месечно. Досега се разписваха срещу скромните 180 лв.

Толкова взимаха досега и съветниците в София. Те често се възмущаваха, че не може да взимат решения за милиони левове, касаещи почти двумилионен град, а да получават по-малко от минималната заплата за страната. На първата за годината сесия на 23 януари общинарите ще променят правилника си, с които заплатите им ще бъдат увеличени до 70% от тази на председателя Елен Герджиков или на 1171,8 лв.

От ГЕРБ обмислят обаче да предложат да се върнат санкциите за отсъствие без уважителна причина от сесия и комисии. Такива имаше и преди, но след като възнагражденията бяха орязани от парламента през юли 2012 г., отпаднаха. Размерът на санкциите още се дискутира, но според първоначалния суров вариант за едно неявяване на сесия ще се взимат 15% от заплатата, а за отсъствие от комисия - 10%.

В Русе също бързат да си повишат доходите. Предложението на председателския съвет е месечните възнаграждения да скочат от 216 на 583 лв. или до 70% от заплатата на шефа на общинския съвет- 945 лв. Той получава 90% от кметската - 1350 лв. Проблемът е, че по-високите заплати не са предвидени в бюджета. Пари ще се търсят от икономии по други пера. Всички русенски избраници имат и друга работа. 25-те съветници на ГЕРБ даряват заплатите си за благотворителност.

Срещу 123 лв. месечно се разписваха общинарите в Пловдив, съобщи Радослава Ташкова, председател на групата на ГЕРБ в градския парламент. "Сумата е смешна за град като Пловдив и отговорни хора, които разпределят бюджет от 220 млн. лв.", твърди тя. Ташкова ще предложи заплатите да скочат поне до 760 лв. Има вариант, при който те ще могат да заобиколят и тавана от 70%, отпускайки си по-големи представителни.

И във Варна не се колебаят да повишат доходите си. Съветниците ще приемат максималната по закон сума - около 700 лв. или над 3 пъти повече. Групите обаче обещават, че повишението ще е обвързано с дисциплиниращи мерки. За отсъствие от сесия или комисия ще има глоба съответно 15 и 30% от заплатата.