Обрат в делото „Белнейски”?
Обрат в делото „Белнейски”? / снимка: Impact Press Group
Обрат в делото „Белнейски”?
38409
Обрат в делото „Белнейски”?
  • Обрат в делото „Белнейски”?

Смъртта на сестрите Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 г., а не както се твърдеше досега, три дни по-рано, заяви в петия ден на процеса ръководителят на първата експертиза по случая доц. Мария Грозева. По думите й, аутопсията на сестрите е направена на 1 февруари 2006 г. сутринта. Тя категорично заяви, че смъртта на момичетата е настъпила между 14 и 20 часа по-рано.

Според Грозева извършителят на убийството на сестрите Белнейски е един човек, защото начинът, по който момичетата са изнасилени и убити, е идентичен.

Мария Грозева обясни, че екипът от патоанатоми не е бил допуснат за оглед на мястото в района на местността "Грамадите", където са открити труповете на Христина и Росица. Експертите не са изследвали и дрехите, с които са били облечени момичетата. Според показанията й по-голямата сестра Росица е имала следи от автомобилни гуми в областта на главата. За Христина е установено, че е правила аборт, вероятно месец преди инцидента.

От думите на Грозева в съдебната зала стана ясно още, че не е бил намерен биологичен материал в телата на момичетата. Предположението е, че при половите контакти, извършителят е ползвал презервативи.

Единственият обвиняем по делото 31-годишният Лазар Колев има желязно алиби за дните от 9.00 ч. на 28 януари до вечерта на 31 януари включително.

При първата експертиза по случая "Белнейски", ръководена от доц. Грозева, са допуснати големи пропуски, заявиха в пазарджишкия Окръжен съд експерти от екипа на проф. Раданов, ръководител на втората експертиза по делото. Пред съда бяха прочетени показанията на починалия проф. Стойчо Раданов.

Според показанията му момичетата са били блъснати от голям автомобил, най-вероятно джип, ударът е бил от ляво, странично. Христина и Росица са били ударени по главите и от това е причинена тяхната смърт. След това е инсценирано изнасилване и на двете момичета, без осъществяване на полов контакт, а с твърд фуниообразен предмет, наподобяващ стъклена бутилка.

Патоанатомите, участвали във втората експертиза, са категорични, че при първата такава са допуснати големи пропуски, заяви в съдебната зала експертът д-р Александър Минчев. Той каза още, че от сблъсъка, автомобилът, който ударил сестрите, трябва да е бил силно повреден със счупено предно стъкло.

Двама от експертите, подписали втората експертиза през 2009 г. с особено мнение, потвърдиха тезата си и пред съда. Тяхното мнение е, че травмите по момичетата са причинени от побой и те са изнасилени след смъртта им, като с тях е осъществен полов контакт. Двамата експерти потвърждават категоричната позиция на доц. Мария Грозева, че смъртта на сестрите е настъпила не по-рано от 30 януари. Другите патоанатоми от екипа на проф. Раданов не се ангажираха с конкретно мнение кога точно е настъпила смъртта.

Якетата на сестрите Белнейски не са открити още при намирането на труповете. Всички останали дрехи, с които са били облечени момичета в деня на убийството, бяха представени пред съда като веществени доказателства. В единия от чорапите на по-голямата сестра Росица са намерени два пръстена. Вероятно момичето ги е скрило там, когато се е опитвала да се отскубне от убиеца, бягайки.

Момичетата не са загинали при катастрофа или от прегазване, е мнението на експертите, участвали в седморната експертиза по делото. По думите на д-р Петко Исаев след запознаването със свидетелските показания, не е изключено наистина по-голямата сестра Росица да е скочила от автомобил в движение, както твърди пред съда ключовият свидетел, съкилийникът на обвиняемия, Владимир Иширковеца. Според експертите е трудно да се установи кога точно е настъпила смъртта на сестрите Белнейски, тяхната давност е 3-4 дни от откриването им. Ако на място е била измерена вътрешната температура на телата и по-специално тази на черния дроб, часът на смъртта е щял да бъде установен с абсолютна точност. Експертите заявиха, че такава практика обаче в България няма.

Според седморната експертиза има основание да се смята, че първо е загинала по-голямата сестра Росица. И тези експерти не са категорични дали сестрите са осъществили полов контакт с извършителя. Установено е, че има наличие на мъжки биологичен материал в ануса на Росица, който не е сперма. Екипът също не е категоричен дали по-голямото момиче е било дефлорирано в момента на инцидента. Съществува вероятност и за влагалищно проникване.

Според последната направена експертиза с Христина със сигурност е осъществен вагинален полов акт, като доказателство за това е намереният биологичен материал. Уврежданията по телата и на двете деца са абсолютно сходни, твърди тази експертиза. Те са получили черепно-мозъчни травми и гръдни травми, множество кръвонасядания, рани и охлузвания по телата, което е довело до силни болки и страдания.

Мястото, на което е намерено тялото на Росица, вероятно не е мястото на нейната смърт, казаха още експертите. Няма категоричност и за това къде е настъпила смъртта и на по-малката сестра.

Направената експертиза не е установила наличие на алкохол в кръвта на момичетата, въпреки че според свидетелските показания по-голямата сестра е пила бира, а по-малката водка с натурален сок. Констатацията на експертите е, че количеството на алкохола вероятно е било малко и то се резорбира от организма за период от 3 до 5 часа.

На 14 февруари заседанията по делото продължават. Пред съда ще застанат вещите лица, изготвили ДНК-експертизите по случая, обвиняемият Лазар Колев и неговия баща, който ще бъде допълнително призован.

Сестрите Христина и Росица Белнейски бяха открити мъртви в края на януари 2006 г. в местността Грамадите между Брацигово и Пещера, а единственият задържан по случая е 29-годишният Лазар Колев.