Изненадващо ДПС също издигна свой кандидат за председател на 48-ото Народно събрание. Това е Йордан Цонев, обяви председателят на движението Мустафа Карадайъ.

До сега ДПС не участваше в надпреварата, но преосмисли решението си, след като при два опита депутатите не успяха да изберат ръководител на Народното събрание. 

Така кандидатите станаха петима, след като бяха препотвърдени номинациите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Кристиан Вигенин от "БСП за България" и Петър Петров от "Възраждане".  

След дълга почивка малко след 16 часа, кандидатурата на Цонев беше отхвърлена. „За” него гласуваха 32 депутати, „против” – 92, 91 се въздържаха. ДПС поискаха нова почивка, което отново блокира работата на парламента.

Безпрецедентно: Фалстарт на избора на председател на парламента

"Уроците не са научени и поуките не са извлечени, поне за последните четири избора за година и половина, защото българският народ всеки път избираше фрагментиран парламент и не позволяваше на нито една партия да има самостоятелно мнозинство", коментира по-рано Мустафа Карадайъ.

„Много е лесно да се каже „аз ще бъда опозиция“ и да създаваме криза в Народното събрание“, смята Карадайъ и подчерта, че за ДПС това е „безотговорно“.

Доц. Киселова за избора на председател: Изходите са няколко

„Днес е първото заседание, откриваме 48-ото НС тепърва ни предстои да търсим мнозинства в това НС, ако успеем да намерим онова мнозинство, което може да излъчи годно и стабилно правителство, още по-добре би било в тези трудни времена“, каза още той.