Обявиха окончателните резултати от евровота
Обявиха окончателните резултати от евровота / снимкa: DarikNews

ЦИКЕП обяви окончателните резултати и спечелените мандати от проведените в неделя избори за български представители в Европейския парламент.

Пет от 17-те мандата получава партия ГЕРБ, която ще изпрати в Европарламента Румяна Желева, Владимир Уручев, Илиана Иванова, Емил Стоянов и Мария Неделчева. Партията на Бойко Борисов печели 24.36% от гласовете на избирателите. 

Четири мандата са за Коалиция за България. 18.05% е изборният резултата и за Страсбург заминават Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиян Вигенин, Евгени Кирилов.

Трета по резултат е ДПС - 14.14% с трима евродепутати: Филиз Хюсменова, Владко Панайотов, Метин Казак.

„Атака" е с резултат 11.96% и двама евродепутати - Димитър Стоянов и Слави Бинев.

НДСВ също получава две евродепутатски места - за Меглена Кунева и Антония Първанова. 7.96% е резултатът за жълтите и преднината им пред „Синята коалиция" е само една стотна от процента или 329 гласа, което означава, че „Синята коалиция" изпраща за Страсбург само водача на листата Надежда Михайлова.

Партия ЛИДЕР получава 5.70% от изборните гласове и не прескача бариерата от 5.88, за да се сдобие с място в европарламента. РЗС е с резултат 4.67 процента от гласовете на избирателите, Движение "Напред" - 2.25%. Останалите участници от неделните избори имат резултат под 1 процент.

В отговор на въпрос говорителят на комисията Александър Александров каза, че ЦИКЕП няма намерение да преразглежда решението си, с което реши, че искането на Синята коалиция и на партия Лидер за повторно преброяване на бюлетините е неоснователна. Александров бе категоричен, че единствената възможност това да се случи е, ако в 14 дневен срок от обявяването на окончателните резултати, партиите внесат жалба в Конституционния съд и той разпореди това преброяване.