Обмислят ваучери за книги и достъпен интернет за учителите
Обмислят ваучери за книги и достъпен интернет за учителите / netinfo

Учителските синдикати предупредиха отново, че първият учебен ден може да не бъде открит на 15 септември, ако не бъдат изпълнени исканията им за 100-процентно увеличаване на заплатите, като се започне с увеличение още от октомври и нужните средства бъдат заложени в бюджета за 2008 г.

Синдикатите настояват още да участват в разработването на бюджетната рамка за догодина в частта образование. Те настояват още парите за образование в хазната за догодина да бъдат поне 5 на сто от БВП.

След заседание на тристранния отраслов съвет синдикатите и работодателските организации в системата на средното образование бяха категорични, че не отстъпват от своите искания. „Не отстъпваме от първоначалните си позиции, имаме подписано споразумение и общи искания и ще ги отстояваме”, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Крум Крумов от „Подкрепа” заяви, че ако в бюджета за 2008 г. не бъдат разписани средства за увеличение на учителските заплати със 100 процента, ще се стигне до това учебната година да не стартира на 15 септември. „Министърът не беше много доволен – не било хубаво, първолачетата какво ще кажат – казахме и да плачат първолачетата, те ще плачат един ден, а учителят плаче вече от толкова години, защото никой не му обръща внимание”, каза още Крумов.

Синдикатите напомниха, че за исканото от тях увеличение на заплатите още от октомври били нужни 44-45 млн. лв. – сума, която била по възможностите на бюджета. Те бяха категорични, че в системата има 54 млн. лева икономии, които могат да бъдат дадени на за увеличение на заплатите на всички работещи в средното образование.

Зам.-министърът на образованието Мукаддес Налбант уточни, че параметри по исканото увеличение на заплатите не са обсъждани – това щяло да стане след като бъде ясна макрорамката на републиканския бюджет. Налбант съобщи, че е обсъждан социален пакет за учителите с мерки като санаториуми за преподавателите, ваучери за покупка на книги и отстъпки за ползване на интернет. Преговорите ще продължат на 5 септември.