Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки
Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки / снимка: DarikNews.bg, архив
Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки
73460
Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки
  • Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки

В България е нужно да се създаде регистър на лекарските грешки. Такъв е необходим не, за да злепоставя медиците, а, за да посочва тези от грешките, които не трябва да бъдат допускани повторно. Това мнение изрази днес националният омбудсман Константин Пенчев при откриването на международен семинар, посветен на лекарските грешки, който се провежда днес и утре в столицата.

Липсата на регламенти по отношение на лекарските грешки у нас е една от причините често лекари да бъдат обвинявани неоснователно, въпреки че са си свършили работата изрядно, добави един от участниците във форума, бившият евродепутат Антония Първанова.

За лекарските грешки в много случаи вина носят лекарите. Понякога обаче проблемът е свързан с организационен дефицит или лош мениджмънт на лечебното заведение, посочи Антония Първанова.

„При всеки един дефицит съм сигурна, че може да се ползват добри практики и  сериозен международен опит, защото персоналът, който е допуснал грешка, защото в голяма част от случаите не е само персонална грешката, а е на целия екип, тогава могат да бъдат тези екипи обучавани и съответно да бъдат избягвани последващи случаи”, посочи Първанова.

„В България ще ви дам като куриоз за неща, които се приемат като проблем на самия пациент, а не като медицинска грешка, като например да ви спукат вената при венозна манипулация, се казва „имате слаби вени”. В световен мащаб това си е чиста медицинска грешка”, каза още тя.

Освен за нужда от регистър на лекарските грешки, се поставя въпросът и за създаване на фонд за обезщетяване на пострадали пациенти, добави омбудсманът Константин Пенчев.

„Постави се въпросът наскоро в парламента и за закон за пациента, в който също могат да бъдат регламентирани тези отношения. Има много неща, много мнения, но аз се надявам да вървим напред, обединени от идеята, че трябва да пазим правата на пациента, защото всеки от нас е пациент, но трябва да пазим и правата на лекарите, защото те вече не останаха в България”, заяви Пенчев.