Обмислят протести, ако не се реши въпросът с по-скъпия инсулин
Обмислят протести, ако не се реши въпросът с по-скъпия инсулин / www.sxc.hu, jamesiw
Обмислят протести, ако не се реши въпросът с по-скъпия инсулин
23959
Обмислят протести, ако не се реши въпросът с по-скъпия инсулин
  • Обмислят протести, ако не се реши въпросът с по-скъпия инсулин

Обмислят се протести, ако се наложи за в бъдеще болните от диабет, използващи инсулините на "Ново Нордиск", да доплащат. Това каза в „Денят" на Дарик заместник-председателят на Българската асоциация по диабет Адриан Стоев.

По-рано заместник-директорът на НЗОК д-р Албена Златарева съобщи, че пациентите ще трябва да доплащат около 5 лева, въпреки че би трябвало здравната каса да ги заплаща на 100%. Причината е, че "Ново Нордиск" е определила цена, по-висока от тази, която по закон Касата трябва да заплати.

Относно съвета, даден на сайта на фирмата, диабетиците, които не могат да си позволят да доплащат, да се обърнат към лекарите да им предпишат друг инсулин, Стоев обясни как се отразява евентуалната промяна: „Има разлика в еднотипните инсулини на различните фирми, независимо, че експертите не я подчертават. Профилът на действие на всеки инсулин има известни отклонения, които се отразяват на пациента. Има и правило, че едно добро лечение не трябва да се променя, защото неминуемо се отразява на компенсацията на диабет. Много е голяма вероятността също при смяна на лечението да се наложи хоспитализация".

На въпрос има ли яснота как ще се търси решение на проблема, Адриан Стоев отговори: „Това са преговори, които ще се водят между министерството и фирмата и никой не може да каже какво ще решат".

Цялото интервю със заместник-председателя на Българската асоциация по диабет чуйте в прикачения звуков файл