Обмислят нов начин за избор на ректорите
Обмислят нов начин за избор на ректорите / netinfo

Държавните университети да предлагат кандидати за ректори, а изпълнителната власт в лицето на премиера или на образователния министър да назначава ръководителите на ВУЗ-овете.

Това е една от възможностите, заложена в подготвяната от Министерството на образованието и науката стратегия за висше образование. В събота проектът за стратегия ще бъде обсъден с ректорите в присъствието на премиера Сергей Станишев.

Във вторник идеите в проекта за стратегия бяха представени от вицепремиера Даниел Вълчев на заседанието на парламентарната група на НДСВ.

Идеята на Министерството на образованието е Общото събрание на дадено висше училище да предлага няколко кандидатури за ректор, като един от вариантите е премиерът по препоръка на министъра на образованието формално да подписва назначението на ръководителя на съответния университет за следващите четири години, обясниха жълти депутати. Според Снежана Гроздилова с подобна стъпка ще се избегне парадоксът председателят на Общото събрание на даден ВУЗ и ректорът да бъдат практически работодатели един на друг.

Според участници в заседанието в документа е предвидено още университетите сами да определят таксите за обучение на студентите. Освен това се обсъжда още висшите училища да могат да приемат студенти и в платена форма на обучение съобразно капацитета си – наличната материална база и броя на преподавателите.

С цел по-добро административно управление има идея към университетите да има организации от типа на настоятелствата. „Така ще има външен поглед върху управлението на ВУЗ-а, а в тези настоятелства могат да влизат хора от бизнеса и браншовите организации”, коментира още Снежана Гроздилова.

Предстои проектът за стратегия да бъде обсъден от всички парламентарни групи, както и в образователната комисия на Народното събрание.