Обмислят глоби от 200 лева при паркиране по тротоари и паркове
Обмислят глоби от 200 лева при паркиране по тротоари и паркове / снимка: Dariknews.bg, архив
Обмислят глоби от 200 лева при паркиране по тротоари и паркове
78958
Обмислят глоби от 200 лева при паркиране по тротоари и паркове
  • Обмислят глоби от 200 лева при паркиране по тротоари и паркове

Глобата за неправилно паркиране да стане 200 лева. Такова предложение подкрепиха депутатите от парламентарната комисия по транспорт. Мотивите за десетократното увеличение на санкцията са, че в момента тя е много ниска и няма дисциплинарен ефект, а  нарушители заплащат глобата и продължават да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.

Вместо 20 или 30 лева за неправилно паркиране, нарушителите да плащат 200 лева предлага депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски обаче 200 лева е прекалено висока сума. „Мисля, че ще е по-добре ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя от с решение на местните общински съвети. Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което щ бъде извършено”, коментира Свиленски. 

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.

Междувременно бе приета на първо четене идеята зоните за паркиране да се обслужват от търговски дружества, които са общинска собственост. По този начин ще се узакони дейността на Центъра за градска мобилност в София и налаганите глоби няма да падат в съда, както се случва в момента.