Обмисля се учителската стачка да стане щафетна
Обмисля се учителската стачка да стане щафетна / снимкa: Sofia Photo Agency
Обсъжда се учителската стачка да стане щафетна. Така педагозите, които стачкуват ефективно, ще се редуват с колегите си, които ще влизат в клас, за да бъде възобновен учебният процес и същевременно да се поддържа стачната готовност. Това заяви Живка Желязкова от Единния стачен комитет.

Синдикатите ще търсят и подкрепа от всички парламентарно представени партии за повече пари за образование през следващата година.

Учителските синдикати настояват още да бъде увеличена издръжката на един ученик, за да бъде обезпечено качествено въвеждането на делегираните бюджети през 2008 година, съобщи лидерът на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева след среща с учителските стачни комитети по места. Такева каза още, че са необходими минимум 4,7 процента от Брутния вътрешен продукт, за да осигури повишаването на стандарта за издръжката на един ученик – в пари това означава допълнителни 80 милиона лева.

По данни на Министерството на образованието ефективно са стачкували едва 33 процента от училищата в страната. В сравнение с предишния ден броят на стачкуващите учебни заведения е намалял с 54. Според синдикатите обаче, с днешна дата над 95 хиляди учители и непедагогически персонал не са влезли в училищата. От министерството твърдят още, че през последната седмица 406 училища и 9525 души от заетите в образователната сфера са прекратили ефективната стачка.

В късния следобед министърът на образованието Даниел Вълчев се срещна със синдикатите, за да ги информира за одобрения от правителството проектобюджет 2008.