/ iStock/Getty Images
Социалната министърка даде подробности заедно с Екатерина Захариева по случая с бебето в Германия
Държавата оказва пълно съдействие и институциите са в координация по случая с отнетото дете от българско семейство в Германия заради съмнение за тормоз от страна на родителите. Това обобщи външният министър Екатерина Захариева. В същото време социалната министърка Деница Сачева обобщи, че трябва да се въведе държавен алгоритъм за действие при подобни случаи, които, по думите й, зачестяват.

„На 9-и през нощта е получен сигнал в нашата консулска служба. Във връзка сме с родителите и с всички отговорни институции в Германия. Консулът от Берлин е командирован в Хамбург и се е срещнал с родителите и техния адвокат. На 21-и ще бъде и първото дело. Поискали сме достъп на нашия консул до съдебното заседание. Оказваме пълно съдействие, в България министерствата са в координация“, посочи Захариева.

Майката на отнетото в Германия бебе: Това дете е целувано и чакано 11 години (ВИДЕО)

Тя добави, че се работи в защита на интересите на детето и семейството и изрази надежда, че ще бъде изяснена обективната истина.

От своя страна социалният министър Деница Сачева каза, че ще бъде направен механизъм какво може да направи държавата за нарастващия брой подобни случаи. Конкретна информация социалната министърка обеща да предостави през следващата седмица.

Отнеха 7-месечното бебе на българско семейство в Германия


„Това, което на този етап съветваме, е всички граждани, които имат различни казуси със социални служби на други страни, да сезират ДАЗД, така че тя да координира действията на адвокатите, консулствата и защитата на гражданите“, посочи социалният министър.