Обирът на инкасо автомобила, извършен преди дни в София, е инсцениран. Около тази теза се обединиха криминалният психолог Тодор Тодоров и бившият депутат и специалист по охрана Мануил Манев.

В ефира на „Здравей, България" по NOVA Манев обясни, че ако са спазени всички инструкции за работа с инкасо кола, то версията на шофьора за случилото се не може да е достоверна. Според водача той е бил заплашен от двама маскирани, завързан с белезници за волана, благодарение на което крадците успяват да отмъкнат сак с 300 000 лева.

Апаши откраднаха 300 000 лв. от инкасо автомобил в София (ВИДЕО)

„Инструкцията за опериране на инкасо автомобил е една от най-добре написаните в системата на МВР. В нея изрично е отбелязано, че в колата трябва да има трима души - шофьор, охранител и инкасатор", обясни Манев. И допълни, че охранителят не би трябвало да слиза от колата. Оборотът на обекта, който следва да се прибере в колата, трябва да бъде отнесен до нея от гардовете на въпросното място.

Специалистът обясни и как изглежда един инкасо автомобил отвътре. „Отзад има две помещения, мястото на шофьора също е отделно. Всички те нямат връзка помежду си. Шофьорът изобщо не би трябвало да има ключ за частта, където се пазят парите", каза Манев.

Проверяват служителите на обрания инкасо автомобил за съучастие

„В случая има участие на вътрешни хора, не смятам, че случилото се може да е плод на грешка или непредпазливост", коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

Според него обирът е извършен от „хашлаци, които дори не са могли да се възползват докрай от ситуацията". Това било и възможното обяснение за причината да бъдат откраднати само 300 000 от всички 700 000 лева, които са били в инкасо автомобила.

„Когато правиш подобно нещо, адреналинът ти много се покачва", допълни Тодоров. Разследващите също работят по версията служителите да са съучастници в обира. По информация на NOVA един от тях се е провалил при теста с детектор на лъжата. Предстоят разпити на шефовете на фирмата, собственик на обрания автомобил.

Източник: Nova.bg