Нови методи за кражба и заглушаване на алармените системи на изходите на магазините. На кадри от рубриката "Дръжте крадеца" на NOVA ясно се вижда как няколко души крадат луксозни спортни стоки от магазин в София.

Предполага се, че престъпниците са използвали именно заглушителни устройства, които деактивират защитата, която трябва да предпазва дрехите именно от кражба.

Как се крадат обувки от магазин в София? (ВИДЕО)

Каква е схемата? Мъж с очила и шапка чака жената на входа, натиска устройство, което прилича на мобилен телефон, оглежда се и си тръгва от магазина. Ситуацията се повтаря няколко дни по-късно. Крадците се връщат, а стойността от двете кражби се равнява на над 1600 лв.

„За миналата година имаме загуба от над 100 000 лева от кражби", съобщи изпълнителният директор на магазина Красимир Цонов. Служители на веригата магазини разказаха, че крадците предпочитат спортни стоки от новите колекции, тъй като те са по-скъпи и по-лесно могат да се продадат след това.

Момчета си "пазаруват" от магазин, без да плащат (ВИДЕО)

Крадците си служат не само със заглушаващи устройства, някои се снабдяват с магнити и направо махат защитата, други направо я режат, твърдят от магазина.

Заглушаващи устройства се продават свободно на пазара от 90 до 600 лева. И това не е престъпление. Престъпление е, когато те се употребяват за противозаконни цели.

Източник: Nova.bg