Обгорено от волтова дъга момче в Пловдив рискувало заради бас
Обгорено от волтова дъга момче в Пловдив рискувало заради бас / БГНЕС, архив

Бас, а не опит за снимка, е причината 14-годишният Добри от Пловдив да обгори, покачен върху влак. Това твърдят очевидци на инцидента пред регионалния вестник "Марица". Момчето дори не било извадило телефона си, когато се качило върху цистерната на жп гара Филипово.

Инцидентът стана преди по-малко от седмица. Лекари от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив се бориха дни наред за живота на детето.

14-годишно момче с тежки изгаряния след опасно селфи

Добрин е приет в болницата в четвъртък следобед, след като на тел. 112 е получен сигнал за пострадало момче. Линейката е била на гара Филипово на 4-тата минута, а на 16-ата детето вече е било в Университетската болница и лекарите са започнали да го реанимират.

Обгореното момче вече е излязло от термичния шок, зрението му не е увредено. Постепенно се стабилизират жизнените му показатели, но опасността за живота му остава. Това съобщи главният асистент на клиниката по термични травми д-р Красимир Янев.

Предстои да бъдат направени операции на тежко пострадалите участъци, а процесът на възстановяване ще продължи с месеци.

Детето е контактно, но не си спомня нищо от инцидента. Тийнейджърът е получил ретроградна амнезия, пояснява д-р Янев. Причината е, че момчето е паднало от няколко метра и си е ударило главата. Очевидно е загубило частично и дългосрочната си памет, разясняват лекарите.

Смъртоносна мода - селфита на екстремни места

В деня на инцидента Добрин бил на релсите със свои съученици и приятели - седмокласници от няколко различни училища. Хванали се на бас с едно от децата, че ще успее да се качи отгоре върху композицията.

След като се изкачил върху товарния вагон, момчето се изправило да вдигне палец нагоре, за да покаже, че е успял. Точно в този момент обаче попаднал в рисковите два метра разстояние до жиците и волтовата дъга го изгорила.