Обезвредиха „бомба” на бургаското пристанище, танкер „се блъсна” в Аспаруховия мост във Варна
Обезвредиха „бомба” на бургаското пристанище, танкер „се блъсна” в Аспаруховия мост във Варна / снимки: БГНЕС

Самоделно взривно устройство, поставено от „терорист”, бе извадено от водата и обезвредено на пристанище Бургас.

Терористите са част от голямото учение на организациите, свързани с работата на портовете и действията по море. Учението, организирано от Морска администрация, се провежда на двете най-големи пристанища - във Варна и в Бургас.

В Бургас, кутията с размери 20 на 30 см бе намерена от двама водолази на дъното, до 17-то корабно място на около 8 м от кейовата стена. „Важното в подобна акция е спокойствието”, сподели един от водолазите старшина първа степен Теофан Найденов. Той има повече от 10 години стаж, засега не е имал подобни случаи в кариерата си. За конкретното учение пояснява, че са имали късмет с добрата видимост, допълва БГНЕС.

Седем души общо включва водолазното звено към Военно-морската база Бургас, уточнява командирът му капитан лейтенант Милен Атанасов. Практиката е след локализирането на взривното устройство, то да се транспортира извън пристанището, в морето, където се унищожава. Няма поставени граници във времето, защото и видимостта в акваторията на пристанището е намалена, разказа кап. лейт. Атанасов.

Обезвредиха бомба на бургаското пристанище танкер се блъсна в Аспаруховия мост във Варна
netinfo


Реална опасност да се случи подобна терористична атака е трудно да се прогнозира, каза офицерът по сигурността на порта Живко Желев. Именно, за да се предотврати се правят подобни учения, казва още Желев. Всички пристанища работят при първо ниво за сигурност, а всяко по-голямо, предполага кризисни елементи. Единственият подобен случай е бил миналата година, след атентата на летището в Бургас. Тогава от съображения за сигурност бяха предприети засилени мерки, защото никой не беше наясно с обстановката, пояснява Живко Желев.

При учението във Варна танкер с въоръжени лица и взривно устройство на борда се сблъска с устоите на Аспаруховия мост. Следствие на това бе разиграна ситуация на нефтен разлив, който бе елиминиран с помощта на „Поддържане чистотата на морските води” АД.

Сценариите на учението тестват действията на всички служби, свързани с работата на пристанищата. Предстои да бъде направен и общ анализ на участващите организации - Пристанищна инфраструктура, областните управи, гранична полиция, МВР, пожарната и други.

Обезвредиха бомба на бургаското пристанище танкер се блъсна в Аспаруховия мост във Варна
netinfo