Обещават справедливи наказания за задържаните за опита за преврат в Турция
Обещават справедливи наказания за задържаните за опита за преврат в Турция / БГНЕС, архив

Всеки от задържаните за опита за преврат в Турция ще получи справедливо наказание. Най-тежкото е доживотен затвор. Това каза на пресконференция в Бургас генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Аврен Акйол.

Опитът за преврат е голямо престъпление. Срещу задържаните ще се водят съдебни процеси. Голяма част от тях са признали, че са членове на организацията на Фетхуллах Гюлен. Когато завършат съдебните процеси, ще бъде отменено извънредното положение в Турция, добави Акйол. По думите му случилото се в Турция няма да доведе до наплив на мигранти към България.

ВСИЧКО за опита за военен преврат в Турция ТУК

Животът в Турция си върви нормално. В страната не е опасно, няма проблеми при преминаването на граничните пунктове. Ако беше опасно, нямаше да изпратя семейството си на почивка там, каза Акйол. Пред журналисти дипломатът заяви, че на този етап няма информация как случилото се в Турция ще се отрази на туристическия поток там.

Турските власти задържаха сподвижник на Гюлен, сочен за дясната му ръка

Според Акйол опитът за преврат в Турция е извършен от поддръжници на Фетхуллах Гюлен, който от години живее в САЩ. Турската полиция към момента е задържала 12 000 души, 8600 от тях са под стража. 4996 са военни, 1883 прокурори и съдии, 794 служители в структурите на Министерството на вътрешните работи, съобщи Ниязи Аврен Акйол.

От образователното ведомство в Анкара са отстранени над 42 000 души

Отстранени от работа са 2745 съдии и прокурори, за които има данни, че са привърженици на Гюлен. Освободени от работа са и 42 767 служители от Министерството на образованието, като 21 029 от тях са учители. 46 000 държавни служители са уволнени. За всички от тях има данни, че подкрепят Фетхуллах Гюлен.

Мерките са насочени само срещу организацията на Гюлен, която в началото на 2014-а в Турция бе обявена за терористична, заяви консулът.

Източник: БТА