Обещават на рейнджърите увеличение на командировъчните
Обещават на рейнджърите увеличение на командировъчните / снимка: Дарик - Пловдив

Българските рейнджъри в Афганистан са поискали да се увеличи размерът на командировъчните, които им се плащат при задгранични мисии. Това съобщи в авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Цонев след завръщането си от Афганистан. В момента дневните за престоя на войниците ни в чужбина са от 57 до 63 евро. „Ще направим разчети и ще вземем мерки за сериозно повишаване на доходите на нашите бойци”, каза Цонев. Според него това се отнася не само до увеличение на плащаните суми, но и до социалните придобивки на рейнджърите. Семействата им ще могат да ползват безплатна квартира, а децата ще бъдат освободени от такси за ясла и градина. „Тепърва ще се уреждат и безплатни почивки на военнослужещите”, отбеляза още министърът.

На срещата с контингента ни в Афганистан бойците са поискали още да им бъде осигурена възможност да гледат български телевизионни канали, както и да си запазят униформите след мисията.

Министър Цонев летя в продължение на 45 минути на борда на американски F-16, пилотиран от командира на 93-та ескадрила на ВВС на САЩ от резерва Хосе Монтеагудо. Усещането е невероятно, пожелавам на всички да изпитат това удоволствие, каза военният министър, след като се приземи на пистата в б.

Американският ас похвали Цонев за мъжкото държане на борда на изтребителя. Той връчи на Цонев сертификат за извършен полет с F-16, емблема и знак на щатската ескадрила. Министърът пък му подари за спомен знака на нашата Втора ескадрила. Полетите на наши и американски изтребители, които участват в двуседмично съвместно учение в Граф Игнатиево, продължават.

Още новини от Пловдив