Обединяват държавните болници в общ холдинг
Обединяват държавните болници в общ холдинг / снимка: БГНЕС
Обединяват държавните болници в общ холдинг
78676
Обединяват държавните болници в общ холдинг
  • Обединяват държавните болници в общ холдинг

Има вероятност от началото на следващата година лечението на редките болести да започне да се заплаща от държавата. Здравната каса не трябва да покрива терапията на подобни заболявания, убеден е ресорният министър д-р Петър Москов.

Според него за редките болести трябва да има специфична политика, тъй като в някои случаи става въпрос за лечение, което струва стотици хиляди левове. Преди да вземе участие в заседание на парламентарната здравна комисия този следобед, Москов съобщи и за още една идея, по която работи Министерството на здравеопазването - държавните болници у нас да бъдат обединени в общ холдинг.

Не Здравната каса, а Министерството на здравеопазването трябва да покрива лечението на редките болести, категоричен е Петър Москов. Това обаче може да стане факт най-рано от началото на следващата година: „Дълбокото ми убеждение е, че това лечение не може да бъде предмет на нашата вноска от 15-30 лева месечно, но задължително трябва да бъде ангажимент на бюджета на всяка една цивилизована държава. За мен мястото на редките заболявания не е през финансиране от нашите минимални задължителни здравни вноски".

От думите на министъра стана ясно още, че има идея за обединението на държавни болници в обща група: „Това са част от идеите, по които работим. За мен обединението на държавните болници в група болници от гледна точка на невъзможността за централизирано договаряне на N броя позиции, за които сега се плаща скъпо и прескъпо, е добра идея".

Министърът добави също така, че продължава да се работи по въпроса с промяната на статута на лечебните заведения, така че те да не бъдат търговски дружества. Това, което обаче в случая отнемало най-много време, е начинът, по който ще се уредят задълженията на лечебните заведения при новия статут.