НЗОК ще определя кои консумативи ще плаща от бюджета си през 2013-а
НЗОК ще определя кои консумативи ще плаща от бюджета си през 2013-а / Sofia Photo Agency, архив
НЗОК ще определя кои консумативи ще плаща от бюджета си през 2013-а
57357
НЗОК ще определя кои консумативи ще плаща от бюджета си през 2013-а
  • НЗОК ще определя кои консумативи ще плаща от бюджета си през 2013-а

Работи се по въпроса консумативите за лапароскопските операции да се поемат от Здравната каса. Мнението изрази д-р Костадин Ангелов от Втора хирургия на Александровска болница. По думите му стойността на тези средства варира между 700 и 1000 лева.

От своя страна здравният министър Десислава Атанасова уточни, че касата е тази, която ще определя кои консумативи за операции ще плаща с пари от бюджета си през следващата година. Повод за обсъждането на тези средства стана демонстрационна лапароскопска операция, която днес бе проведена в Александровската болница.

Янка Димитрова е 67-годишна жена от Нова Загора. Средствата, които трябвало да заплати за отстраняване на жлъчка през пъпа й били непосилни за нейните възможности. В рамките на обучение по лапароскопска хирургия обаче днес й бе извършена лапароскопска операция за сметка на лечебното заведение.

„Дойдох тук, защото в Нова Загора закриха хирургичното отделение и лично за мен, защото със 145 лева пенсия не мога да си позволя тази операция. Притеснявам се, вече две години си нося болката и кризите, но реших да се оперирам", каза Янка Димитрова.

Основните тенденции при лапароскопските операции са те да се извършват през естествените отвори на организма, без да се налага допълнителен разрез, обясни д-р Костадин Ангелов от болницата. По думите му към настоящия момент нямало доказателства, които да представят негативни страни на този метод: „Всичките консумативи, които се използват за болничния престой, са по здравна каса. Единствено и само необходимите сетове за лапароскопската хирургия не се осигуряват от здравната каса, но министър Атанасова ни увери, че са предвидени средства в бюджета на НЗОК, които да покриват следващата година".

Здравният министър не посочи точно кои консумативи ще бъдат покрити от следващата година. По думите й тези от тях, за които е предвидено да бъдат поети от касата за следващата година, ще бъдат обявени от институцията. Атанасова бе категорична, че и ведомството, и касата са единодушни в твърдението си, че трябва да се инвестира в най-скъпите медицински изделия и консумативи.