НЗОК харчи близо 36 млн.лв за скъпи лекарства през 2007 г.
НЗОК харчи близо 36 млн.лв за скъпи лекарства през 2007 г. / netinfo

До 36 млн. лева от бюджета на НЗОК за лекарства ще бъдат похарчени през 2007 г. за десетте програми за скъпоструващо лечение. Това съобщи на пресконференция днес д-р Галя Кондева от Управителния съвет на касата.

Документи на нови желаещи да се включат в програмите ще се приемат още от понеделник, 12 февруари, а критериите и изискванията остават същите като през 2006 г., уточни директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Средствата са недостатъчни, а при възникнала финансова необходимост програмите могат да бъдат спрени по всяко време, защото са част от общия бюджет от 270 млн. лева за лекарства, признаха от здравната каса днес.

Шефката на здравната каса поиска дискусия с всички институции за това как ще се осъществява скъпоструващото лечение в бъдеще, и призова Министерство на здравеопазването да посочи кои заболявания са приоритет и как ще се лекуват занапред.

През миналата година по 10-те програми за скъпоструващо лечение са били похарчени 31 млн. лева, съобщиха от касата. По тях се лекуват пациенти с множествена склероза, хронична бъбречна недостатъчност, хронични хепатити, ендометриоза, остеопороза, безплодие и др.