Нужно е подобряване на трудовите и социални права на българите
Нужно е подобряване на трудовите и социални права на българите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Успешното прилагане на Хартата за основните права в Европейския съюз у нас изисква подобряване на трудовите и социалните права на българските граждани чрез серия от мерки. Това заяви президентът на КНСБ д-р Желязко Христов по време на конференцията „Лисабонският договор и Хартата за основните права – предимствата и ползите за гражданите на Европа”.

Добре гарантираните права на синдикално сдружаване, договарянето на минимални работни заплати по отрасли и участието на наемните работници в управлението са сред нужните изменения, за да се прилага хартата на правата у нас, заяви д-р Желязко Христов. „Необходимо е подобряване на превантивния контрол. Необходима е нова национална стратегия за безопасност и здраве, подобряване адекватността на пенсиите, увеличаване на процента на всяка година стаж, формата за определяне на парите”, каза Христов.

Според него Европейската харта може да бъде подобрена, като защити правото на гарантиран минимален доход, а социалната защита да обхваща всеки гражданин на територията на Европейския съюз, независимо, дали се намира в родната си държава.