Нужни са проекти за изграждане на пречиствателни станции в област Пловдив
Нужни са проекти за изграждане на пречиствателни станции в област Пловдив / cнимка: Sofia Photo Agency

Само две пречиствателни станции функционират в Пловдивска област, а са нужни още 44, за да бъдат изпълнени европейските критерии за опазване на околната среда. Средства за изграждането им има, но е необходимо да бъдат разработени проекти, стана ясно в Пловдив по време на срещата на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров с кметовете на 18-те общини в региона.

Готови проекти за пречиствателни станции и линейните проекти – колектори, канализация, водопроводи на работна фаза имаме на 7-8 места. Не мога да не посоча добрата работа на община Хисар, където най-много до 10 дни ще стартира процедура за избор на строител на пречиствателна станция, каза на срещата министър Чакъров. Във всички случаи за настоящата година ще имаме контрактувани 300 млн. евро, допълни той.

1,800 млрд. евро е финансовият ресурс на оперативна програма „Околна среда”. Тя е единствена европейска програма, по която за страната ни няма ограничения нито по отношение на проектите, нито за финансовите средства, стана ясно от срещата.

Министърът заяви, че е много важно проектите да се подготвят и да се сключат договорите по тях до 1 януари 2010 година, тъй като периодът за реализацията им ще е три годишен.