НСС: Има данни, че Константинов е участвал в терористична дейност
НСС: Има данни, че Константинов е участвал в терористична дейност / netinfo

Национална служба „Сигурност” е отказала достъп до класифицирана информация на Георги Константинов заради 25 тома данни за терористична дейност от негова страна. Това съобщи лидерът на ОДС Петър Стоянов пред заседанието на вътрешната комисия. Депутатите от комисията изслушаха директора на Национална служба "Сигурност" Иван Драшков.

Три са мотивите за отказа на Георги Константинов – за това, че осъждан, че е участвал в терористична група , която е извършвала саботажна дейност, и затова, че има прояви, насочени срещу обществения ред.

Затова той е съден през 1953 година, като основното деяние е било поставяне на динамит пред паметника на Сталин. През 1992 година обаче той е бил оправдан от Върховния съд по негова молба за преглед по реда на надзора. Ахмед Юсеин е посъветвал ОДС да оттеглят тази кандидатура. Според Петър Стоянов обаче това не е уместно предложение и няма основание тя да отпадне.

Имало 25 тома разработки срещу Георги Константинов за извършване на други саботажни действия, посочи пред депутатите директорът на Национална служба "Сигурност". Според Петър Стоянов те са от арсенала на Държавна сигурност, след като по тях няма съдебни дела. Иван Драшков обаче уточни, че по закон става въпрос за данни за терористични действия, а не за присъда.

До две седмици Държавната комисия по сигурността на информацията трябва да се произнесе дали обжалването на отказите остава в сила или не. Ако отказът бъде отменен, двете кандидатури ще се върнат отново в Национална служба „Сигурност” за издаване на допуск.

Депутатите поискаха от Национална служба "Сигурност" още по-подробен доклад за двата отказа на Георги Константинов и Стилян Станев.