НСОПЛБ: Здравната карта е изготвена нелегално
НСОПЛБ: Здравната карта е изготвена нелегално / БГНЕС
НСОПЛБ: Здравната карта е изготвена нелегално
18909
НСОПЛБ: Здравната карта е изготвена нелегално
  • НСОПЛБ: Здравната карта е изготвена нелегално

Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) Националната здравна карта на Министерство на здравеопазването е изготвена нелегално, защото не е съгласувана с тях и други съсловни организации. Председателят на сдружението д-р Любомир Киров обясни за Дарик, че в картата се предвижда в България да има области, в които личните лекарите да могат да работят само в групови практики. Това по думите му ще накара много джипита да спрат работа и така хората в малките населени места ще останат без лекари.

 

„Едно от нещата, които ни притеснява, е въвеждането и то под насилствена форма на нови организационни структури. Може ли да кажеш: Вие от града Y и селото X ще се обедините в една групова практика, ще работите еди-къде-си, въпреки, че сте си построили или купили и оборудвали помещения, кабинети някъде другаде. Какво правим с отдалечените райони – там, където трудно се намира лекар да отиде, камо ли пък да бъдат групирани колеги. Кой с кого и как ще се групира?”, попита Киров.

 

На въпрос има ли информация за лечебни заведения, които ще бъдат преструктурирани с новата здравна карта, и такива, които ще бъдат закрити, той отговори: „Всяка една практика на семеен лекар е лечебно заведение, тоест евентуално да бъдат насилствено групирани колегите, това означава преформиране на много хиляди лечебни заведения, макар и малки. А по отношение на болниците, там има проблеми. Това са необмислени неща.”