/ БГНЕС
1 848 000 лева допълнително ще получи Националният статистически институт (НСИ), за да адаптира информационните си системи към еврото, реши правителството на заседанието си днес.

Министрите одобриха допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация.

За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро.

Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 нови сървъра и софтуера за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.

Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в България и с изискванията за сигурност на информацията.