НСБОП започна проверка за порнофилма
НСБОП започна проверка за порнофилма / netinfo

Продължаваме да търсим реакции за разследването на Дарик радио, в което се казва, че френско порно, снимано у нас, поругава националните символи.

Обложката на филма е разголено момиче, седнало върху кофичка кисело мляко, с единия крак стъпило на герба, с другия - на националното знаме. Кадрите са заснети на Панчарево и на Черноморието.

Оказа се, че в България всеки може да си снима порно филм, без да са му необходими лицензи или документи. Каква е процедурата и дали в Дирекция „Авторско право” към министерството на културата знаят за филма "Малки български мръсници" Нина Александрова попита директора и

В отговор на този въпрос директорът Георги Дамянов заяви, че в дирекцията не могат да направят нищо, доколкото филмът не се разпространява по традиционния начин на територията на страната, третиран в закона.

Тук има престъпление по чл. 159 от Наказателния кодекс, където е записано: „който създава и излага, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява произведение с порнографско съдържание”. По думите на Георги Дамянов този текст е стар и има предвид традиционното предлагане. НК не третира разпространяването по Интернет, а в него става въпрос за разпространение на такива филми на територията на страната.

Директорът на дирекция „Авторско право” в МК припомни, че в чл. 108 от НК също е записано, че който опетни по какъвто и да е начин герба, знамето или химна на РБ, подлежи на наказателна отговорност.

Порнофилмът поначало е едно изключение от създаването на каквото и да е произведение, коментира Дамянов.

Порнофилмът, оскверняващ българските символи, е сниман у нас през миналата година. Оттогава се разпространява в Интернет свободно и дори се продава в промоция за 20 евро.

В НСБОП има цял отдел, който се занимава с киберпрестъпленията, но те не са го открили вече близо година.

Затова Дарик радио предостави на полицията порнофилма. Броени часове след това те вече започнаха проверка, потвърди киберспециалистът от НСБОП Явор Колев.