НС захваща четвъртата поправка до края на месеца
НС захваща четвъртата поправка до края на месеца / netinfo

До края на месеца ще започне обсъждането на четвъртата промяна в българската Конституция. Това обявиха от мнозинството в изказванията си по повод началото на новата парламентарна сесия. Демократи за силна България обещаха да внесат вот на недоверие към правителството, ако Европейският съюз наложи предпазни клаузи на страната ни.

В приоритетите на управляващото мнозинство на първо място бяха посочени мерките за гарантиране членството на България в ЕС от 1 януари 2007 година и внимание върху критичните сфери.

Председателят на групата на левицата Михаил Миков обяви намерението до края на септември да започне процедурата за промени в Конституцията за по-голяма ефективност и отчетност на съдебната система. Въпреки ожесточената съпротива на магистрокрацията и нейните представители включително и в Конституционния съд, добави обаче Михов, който каза още, че само след броени дни последните останки от: „ политическата кохорта” на Иван Костов щели да освободят този достоен орган от недостойното си присъствие.

На това лидерът на ДСБ отговори с обвинение на левицата, че отправя реваншистки сигнали към Конституционния съд, вместо да си направи изводите за това, че не се е вслушала в предупрежденията, че посяга на независимостта на съдебната власт тъкмо с конституционните промени.

По повод предстоящата четвърта поправка в основният закон от НДСВ подчертаха очакването си с нея най-после да бъде въведена финансовата децентрализация за общините. Лютви Местан от ДПС подчерта, че не очаква след доклада на ЕК в края на месеца да се сбъднат прогнозите за политическа дестабилизация в страната. През 2007 година България ще бъде най-бедния член на съюза, който ще плаща повече пари за членски внос, отколкото ще получава, заявиха обаче от ДСБ и добавиха, че цялата отговорност за саботажа на интегрирането на България в ЕС, пада върху президента и лидерите на трите управляващи партии.