НС разреши изпращането на Дръзки в Ливан
НС разреши изпращането на Дръзки в Ливан / netinfo

Народното Събрание разреши изпращането на фрегата „Дръзки” за участие в мироопазващата мисия на ЮНИФИЛ в Ливан. Тя ще изпълнява патрулни функции от 15 октомври до 15 декември в състав до 160 военнослужещи.

Заместник-министъра на отбраната Соня Янкулова заяви пред депутатите, че в Ливан „Дръзки” ще следи за нелегален внос по море на въоръжения и бойна техника. Тя припомни, че това е мисия с ниска степен на риск. Срещу решението се обявиха няколко от независимите народни представители.

Станчо Тодоров каза, че ако той е капитан на фрегатата, ще откаже тази мисия, защото тя не е готова за изпълнение на бойна задача и ще „само една шамандура в морето”.

Кристиян Вигелин от Левицата обясни, че това е било най-благоприятното решение за България, защото другите варианти били свързани с много рискове. „Участието на страната ни в мироопазващата операция ЮНИФИЛ на ООН в Ливан е знак за това, че България ще бъде сериозен член на Евросъюза”, подчерта депутатът от БСП.

Мисията ще струва 2 800 000 лева. Средствата са осигурени от българската страна. По принцип почти цялата сума се възстановява от ООН.