НС прие Закона предоставяне на финансови услуги от разстояние
НС прие Закона предоставяне на финансови услуги от разстояние / netinfo

Имуществена санкция от 2000 до 5000 лева ще бъде налагана на фирмите, които предлагат финансови услуги като кредити или застраховки от разстояние без искане или съгласие от страна на потребителите. Това стана ясно, след като депутатите приеха окончателно Закона за предоставянето на финансови услуги от разстояние. Той забранява предоставянето на такива услуги без изрично искане от страна на клиентите.

Фирмите и едноличните търговци, които по телефон, електронна поща или факс предлагат кредити, застраховки, допълнително пенсионно осигуряване, но не предоставят на клиента пълната, вярна и разбираема информация за самата услуга или договора за нея, ще се наказват с имуществена санкция от 1000 до 4000 лева.

Наказателните постановления ще се издават от председателя на Комисията за защита на потребителите. За да се осигури ефективна защитата на потребителите, законът разписва редица задължения за доставчиците, както и правото на отказ на клиента от договора в двуседмичен срок от деня на сключването му, без да дължи обезщетение или неустойка. Тази възможност няма да е валидна за услуги, свързани с колебания на финансовия пазар, за кредити при ипотеки на земя и краткосрочни застраховки за багажи или пътуване в чужбина.