/ Снимка: Георги Димитров
Депутатите приеха промени на първо четене в Закона за частната охранителна дейност.
 
Според вносителите от ГЕРБ с поправките ще се постигне преодоляване на практическите проблеми при прилагането на закона.
 
Дебат в залата предизвикаха текстовете, с които се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност.
 
За охранителите вече няма да се изисква средно образование, а основно. 
 
Отпада и ограничението реабилитирани лица да имат охранителни фирми.
 
Според червената опозиция това би дало възможност на хора, осъждани за престъпления, след това да правят охранителни фирми. ДПС пък обвини, че управляващите прокарват лобистки закони.
 
"Нито един охрантител, който е на терен и който контактува с гражданите и пази имущество и който изобщо сключва договор да работи в охранителния бранш, няма право да го прави дори ако е само с криминална регистрация", посочи Маноил Манев от ГЕРБ.
 
Според него е дебатиран въпрос дали собствениците на капитала могат да бъдат такива след като са реабилитирани. Той посочи, че ГЕРБ са готови да оттеглят точката за реабилитираните винаги.
 
Със законопроекта се дава възможност още частните охранителни фирми да превъзлагат дейности и да използват подизпълнители. С промените от видовете частна охранителна дейност отпадат дейностите по охрана на селскостопанско имущество и недвижими имоти.