/ БГНЕС
Със 131 гласа "за“, 52 – "против“ Народното събрание (НС) утвърди процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за подуправител на НЗОК, както и процедурата за избор от НС.

Парламентарните групи могат да правят предложения за кандидат в писмена форма чрез председателя на НС до здравната комисия в 3- дневен срок от гласуването на правилата. Номинациите се придружават с писмени мотиви, писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността, придобита магистърска степен, професионален опит в областта на управление в здравеопазването, банковото или осигурително дело. Кандидатите се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и РУ на Българската народна армия. Медиите могат да изпращат въпроси към кандидатите, анонимни сигнали и становища не се разглеждат.

Комисията по здравеопазване изготвя списък по азбучен ред на собствените имена на кандидатите, допуснати до изслушване. Изслушването е публично, на открито заседание на комисията, излъчвано в интернет.

В реално време в интернет се излъчва и процедурата в пленарната зала. Гласуването е явно чрез компютъризираната система на НС.

За избран се смята получилият повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако има повече от един кандидат, отговарящ на това условие, за одобрен се смята този, събрал най-много гласове. В случай на равен брой гласове се провежда ново гласуване. Ако при него отново няма кандидат, събрал необходимите гласове, НС приема решение за откриване  на нова процедура за избор. Такава се открива и ако има единствен кандидат и той се откаже преди гласуването в пленарната зала.

"Възраждане“, "БСП за България“ и "Има такъв народ“ обявиха, че няма да подкрепят процедурните правила.

От "Възраждане“ смятат, че се нарушава  разделението на властите и законодателната власт пряко започва да администрира изпълнителната. Създава се опасен прецедент парламентът да започне да избира не само ръководителите на отделните органи, но и техните заместници, посочи Маргарита Генчева.

Не смятаме, че е редно управителят на Касата да не носи отговорност за действията на подуправителя, иначе казано да не бъде назначен от него, подкрепи я и Андрей Чорбанов от ИТН.
Нелли Желева, БТА