НС прие премахването на ХIII клас в професионалното образование
НС прие премахването на ХIII клас в професионалното образование / DarikNews

13-ти клас ще бъде премахнат в професионалните гимназии като по този начин се изравнява завършването на професионално образование. Това стана след като депутатите приеха окончателно промените в Закона за професионалното образование.

До сега след завършването на 13-ти клас се осигуряваше придобиването на трета степен на професионална квалификация. С тези промени се възстановява старата система за получаване на такава степен след завършването на 12-ти клас. Според промените във висшите учебни заведения ще може да се придобиват професионални квалификации.

„Не става въпрос за образование, а за обучение", аргументира идеята Снежана Гроздилова от НДСВ. Според председателя на образователната комисия в парламента Лютви Местан техническата база на вузовете трябва да може да се използва не само част от висшето образование, но и за придобиване на професионална квалификация.

Зам-председателят на парламента Любен Корнезов обаче изрази съмнение, че еднинственото, което ще се промени, е да се плаща на вузовете, а не на фирмите, които сега провеждат обучение за професионална квалификация.