/ iStock/Getty Images
Окончателно депутатите намалиха на 9% ДДС-то за хотелите и ресторантите. 

С приемането на поправките на второ четене в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/ бе намалена и ставката за храните, подходящи за бебета или за малки деца, бебешките пелени и бебешки хигиенни артикули, както и за книгите, предложена от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Издатели искат 9-процентовото ДДС за книгите да е за постоянно


Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021 г. 

9% ще бъде ставката за доставката на книги на физически носители или извършвана по електронен път, като в това число влизат и учебници, познавателни кножки и учебни комплакти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

9% ДДС ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване на под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Халил Летифов: Намалението на ДДС-то не е подкрепа за ДПС, а за българските деца


Ставката ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Първоначално идеята бе ДДС-то да се намали само за ресторантите, хотелите и книгите, но ДПС предложиха това да стане и за детските храни и памперсите.

Лидерът на НФСБ пък предложи ДДС-то да се намали и за виното и бирата, тъй като в голямата си част те са родно производство, но идеята му не бе одобрена. Не мина и предложението на БСП за намаление на ставката за лекарства.

С промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение депутатите записаха хората на първа линия в борбата с COVID-19 да получат туристически ваучери на стойност 210 лева. Тези ваучери ще важат за лекари, медицински и немедицински специалисти, за служителите на РЗИ, центровете за спешна медицинска помощ и Националния център по заразни и паразитни болести, на служителите на Нациноалното тол управление, служители на МВР, като ще могат да се ползват до 30 ноември 2021 г.

Парламентът реши и да бъде отпусната еднократна помощ на семействата на осмокласниците с ниски доходи. Помощта се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-ниска или равен на 450 лв.