НС пак трябва да събира гилзите след престрелка между институциите
НС пак трябва да събира гилзите след престрелка между институциите / БГНЕС
НС отново трябва да събира гилзите след престрелка между институциите
58771
НС отново трябва да събира гилзите след престрелка между институциите
  • НС отново трябва да събира гилзите след престрелка между институциите

Парламентът трябва да отмени решението си Венета Марковска да бъде избрана за конституционен съдия. Позицията е на социалистите, които заявиха, че няма проблем да бъде отменена тази част от решението, която посочва като избор на депутатите Венета Марковска.

Депутатът от левицата Мая Манолова каза, че това е единственият възможен ход. „Ние изказваме нашето съжаление, че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда свое решение, което парламентарното мнозинство осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по въпросната кандидатура", подчерта тя.

„Няма да коментирам в чисто конституционно-правен аспект доколко коректни бяха действията на президента вчера, когато той на практика осуети полагането на клетва на съдия Марковска, но след като останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на тази кандидатура, може би наистина това беше единственото решение. За съжаление, парламентът и този път е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение", каза още Мая Манолова.