НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура
НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура / Sofia Photo Agency, архив
НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура
58956
НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура
  • НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура

Председателят на парламента Цецка Цачева влезе в конфликт с правната комисия, оглавявана от Искра Фидосова. Повод стана откриването на нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд. До тази стъпка се стигна, след като в края на миналия месец депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска от квотата на Народното събрание, но президентът Росен Плевнелиев осуети полагането на клетвата й.

След поредица от скандали в крайна сметка Венета Марковска се съгласи да се оттегли в пенсия, а ГЕРБ искаше без да отменя предишното решение, да пристъпи към нов избор. По време на днешните дебати обаче, председателят на парламента Цецка Цачева се обърна към управляващите и им каза, че стъпват на нестабилна почва и трябва първо да отменят решението и след това да откриват нова процедура.

Всички парламентарни групи разкритикуваха герберите, че са довели институциите до криза, превърнали са се в изпълнители на волята на премиера Бойко Борисов и в последния момент се налага да оправят кашата, която сами забъркаха.

„Президентът Плевнелиев изпълни чужда поръчка, надскачайки правомощията си, блокирайки полагането на клетва от конституционен съдия, избран от това Народно събрание. Той няма право на вето", заяви от парламентарната трибуна Любен Корнезов от левицата.

От своя страна председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви: „Премиерът Бойко Борисов не е посочил кандидата. Премиерът каза, че предлага и ще подкрепи Парламентарната група на ГЕРБ - той е наш лидер, кандидатура на сестринската пария СДС. И това е нормално".

Другата остра критика на опозицията беше, че е противоконституционно да се избира нов конституционен съдия от квотата на парламента без преди това да се отмени решението за избор на Венета Марковска.

Питам ви аз, в Държавен вестник ще има следващо каренце - Народното събрание открива процедура за нов член на Конституционния съд. Защо? Можем ли в мотивите да напишем: поради изявлението на предложилия кандидат Дарин Матов, че тя ще се пенсионира и занапред няма да участва. Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава.

- Цецка Цачева

Няма вече казус „Венета Марковска", контрира председателят на правната комисия Искра Фидосова. Позицията й обаче се размина с тази на председателя на парламента Цецка Цачева. Малко след изказването на Фидосова Цачева призна, че има институционална криза и трябва да се внимава, защото почвата е нестабилна.

Независимият депутат Дарин Матов: „Аз, като народен представител, и вносител на кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия, заявявам, че Марковска, след като не е подала нова молба за клетва и след като с днешна дата ще бъде одобрена молбата й за пенсиониране, няма да участва в новата процедура за избор на конституционни съдии и няма да встъпва в длъжност. Нека да приключим дотук".

НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура
netinfo

В отговор председателят на парламента Цецка Цачева заяви: „Питам ви аз, в Държавен вестник ще има следващо каренце - Народното събрание открива процедура за нов член на Конституционния съд. Защо? Можем ли в мотивите да напишем: поради изявлението на предложилия кандидат Дарин Матов, че тя ще се пенсионира и занапред няма да участва. Не колеги! Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава.

„Аз наистина се изказах като човек, по човешки, и като неюрист", аргументира думите си Дарин Матов.

НС отмени решението си за избор на Марковска и откри нова процедура
netinfo

Пренебрегвайки първоначалната позиция на правната комисия, по предложение на Екатерина Михайлова от Синята коалиция, парламентът отмени решението, с което се избира Венета Марковска, и откри новата процедура.