НС отхвърля спорни идеи за промени в НК?
НС отхвърля спорни идеи за промени в НК? / netinfo
Създаването на Български ветеринарен съюз предвижда законопроектът за Националната съсловна организация на ветеринарните лекари, който ще бъде гласуван от парламента на второ четене.

Очаква се депутатите да одобрят на първо четене и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които ще се намали военната служба за последните наборници. Предвижда се младежите, постъпили с последния набор и неотслужили пълния срок на службата, да бъдат уволнени с месец по-рано – считано от 1 декември 2007 година. Когато според темповете за набиране на кадрови войници се очаква да приключи окончателната професионализация на армията.

Народното събрание ще гласува на първо четене и по няколко проекта за промени в Наказателния кодекс – само част от тях обаче са подкрепени от правната комисия в парламента. Очаква се да бъде гласувано за предложението на Йордан Мирчев да се наказва със затвор до 3 години и глоба до 10 000 лева този, който произвежда, внася, продава или рекламира устройства за достъп до защитена услуга. Подобни услуги са уредени в Закона за електронните съобщения.

Сред предложенията, които не са подкрепени от комисията, е друга идея на Йордан Мирчев – шофьорите, които карат с над 1,5 промила алкохол в кръвта, да бъдат наказвани с до една година затвор, а автомобилът им, с който са предизвикали инцидент в нетрезво състояние, да се отнема в полза на държавата.

Правната комисия не подкрепя и проекта на Павел Шопов, който предлага под ударите на Наказателния кодекс да попада и предлагането на дар или облага, за да се упражни правото на глас по време на избори. Преди повече от година депутатите криминализираха купуването на гласове и многократното гласуване на един вот. Тогава парламентът записа в НК, че всеки, който предложи имотна облага някому с цел да го склони да гласува за определен кандидат, ще се наказва с до три години затвор или с пробация. Одобрената санкция за повторно гласуване беше също пробация или глоба от 500 до 2 000 лева.