НС осъди побоя над журналиста Огнян Стефанов
НС осъди побоя над журналиста Огнян Стефанов / снимкa: БГНЕС

Народното събрание единодушно прие декларация, осъждаща нападението над журналиста Огнян Стефанов.

В документа се настоява в 7-дневен срок МВР и Държавна агенция „Национална сигурност” да докладват в пленарната зала за хода на разследването. Мнозинството отхвърли искането на ДСБ директорът на ДАНС Петко Сертов да бъде изслушан още сега по случая.

Според председателя на парламентарната група на левицата Ангел Найденов информацията, която е изнесъл вчера пред депутатите вътрешният министър Михаил Миков е достатъчна на този етап, а осен това, по думите му, Петко Сертов няма пряко участие е разследването.

„С какво е повече един директор на държавна агенция от министъра”, пък попита тъмносиният депутат Веселин Методиев. „Има данни, че народен представител на вашата група е бил подслушван от ДАНС”, посочи той. По думите му, тази агенция си позволява да се държи с журналистите като бившата Държавна сигурност.

С гласовете „против” на социалистите и „въздържали се” на ДПС и НДСВ, Народното събрание обаче отхвърли искането за изслушване на Петко Сертов.

100-тина журналисти от всички медии се събраха днес пред църквата „Свети Седмочисленици“ в подкрепа на пребития главен редактор на електронния сайт „Фрог нюз“ Огнян Стефанов.

Те се обединиха около декларация до международните журналистически организации, прочетена от зам.-главния редактор на сайта Александър Иванов. В декларацията се казва, че „варварското посегателство срещу Огнян Стефанов не е опит за сплашване, а показно-наказателна акция срещу инакомислещите в страната, срещу свободата на словото и демокрацията“.

Бавно върви възстановяването на Огнян Стефанов, казаха колегите му. Все още му се прелива кръв във Военномедицинска академия.

Журналистът Огнян Стефанов е адекватен, със стабилизирани жизнени показатели. Заради голямото количество загубена кръв при побоя му все още продължава кръвопреливането, съобщи за БТА Оля Манева, пресаташе на Военномедицинска академия, където е настанен Стефанов.

В понеделник ще стане ясно дали ще има нужда от операция на засегнатата ръка и два крака на журналиста. Засега изследванията показват, че няма да се наложи ампутация, посочи още Манева.