НС одобри нов режим за придобиване статут на бежанец
НС одобри нов режим за придобиване статут на бежанец / netinfo

Парламентът одобри по-либерален режим за придобиване на статут на бежанец, като гласува на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците въпреки негативното становище по законопроекта на консултативният съвет по законодателство към Народното събрание.

В измененията е предвидено статут на бежанец да може да се предоставя без значение дали лицето принадлежи към расата, религията, националността, социалната група или политическото убеждение заради което се страхува от преследване.

Страхът от преследване може да се основава на събития, настъпили след като чужденецът е напуснал страната си, е записано в законопроектът на Министерския съвет. Според Консултативния съвет към Народното събрание в предлаганите промени има несъответствие с Конституцията и международни конвенции.

Измененията освен това ограничават правомощията на президента, е мнението на юристите. В началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Георги Пирински призова дежурните парламентарни секретари да съберат от пултовете оставените безстопанствени карти за гласуване, каквито задължения те получиха с последните промени в правилника за работа на парламента.

Единият дежурен в залата, независимият депутат Станчо Тодоров, само извади картите от пултовете без да ги събере, което даде възможност на депутатите да продължат да гласуват с чужди карти.