НС одобри конвенция за изграждането на „Бургас–Вльора”
НС одобри конвенция за изграждането на „Бургас–Вльора” / netinfo

Народното събрание ратифицира конвенцията за изграждането на петролопровода „Бургас–Вльора”, депутатите одобриха и промените в договора с Европейската инвестиционна банка по проекта за автомагистрала „Тракия”.

Нефтопроводът „Бургас–Вльора” ще бъде с дължина около 870 км. и трасето му ще преминава през България, Македония и Албания. Очакваната инвестиция за изграждането му е около 1 млрд. евро при капацитет на транзита от 35 млн. тона суров петрол годишно.

Документът беше одобрен въпреки че и по него, както и по споразумението за „Бургас–Александруполис” при дебатите преди дни имаше сериозни критики от опозицията.

По-рано депутатите ратифицираха и измененията в договора с Европейската инвестиционна банка за магистрала „Тракия”. Целта на проекта, финансиран със заем от банката, е да бъдат изградени два магистрални участъка от „Тракия” с дължина 74 км. Измененията в договора се наложиха заради закъснение в изпълнението на този проект, което води до отклонения в графика на плащанията по заема. Без промяната нямаше как да бъдат финансирани изпълненото до момента като строителство и завършването на участъка Чирпан–Стара Загора.

С друго свое решение Народното събрание отпусна пенсии за особени заслуги на седем дейци на културата и науката, сред които Йорданка Христова, Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова.