НС обсъжда доклада за царските имоти
НС обсъжда доклада за царските имоти / netinfo

НС започна обсъждането на доклада на временната анкетна комисия за царските имоти.

Председателят на временната комисия Пламен Ранчев, от левицата, представя финалният доклад от работата. Документа съдържа 50 страници.

Комисията беше създадена през март тази година, с цел да установи отнетото и възстановено имущество на наследниците на Фердинанд и Борис III.

Първоначалните изводи от работата на комисията предизвикаха различия в работата на управляващата коалиция, след като по - голяма част от коалицията, без тези от НДСВ, застанаха на позиция, че имотите на Симеон Сакскобургготски са върнати незаконосъобразно и е нужно да се приеме специален закон.

В началото на август ДПС, НДСВ и БСП , във временната комисия, подкрепиха окончателният доклад, в който се отчита, че имотите на бившия премиер са върнати на основание конституционното решение от 1998 година и връщането им не е било атакувано в съда. Теза която всъщност защитават в НДСВ.

На практика комисията излезе с решение законно ли са върнати имотите на Симеон Сакскобургготски. В проект за решение управляващото мнозинство предлага, днес Народното Събрание да приеме доклада и направените в него констатации.