НС няма да гледа поправката за медиците
НС няма да гледа поправката за медиците / netinfo

Народното събрание отхвърли искането на депутатите Яне Янев от ОДС и независимите - Стела Банкова и Минчо Христов, в програмата на парламента тази седмица да бъдат включени предложените от тях промени в Закона за избор на евродепутати, които биха позволили на медиците ни в Либия да влязат в листите за евровота.

Инициативен комитет лансира идеята българските медици в Либия да бъдат издигнати за евродепутати, но една от пречките в закона е залегналият принцип на отседналост, който изисква да си живял определен период от време в България, за да можеш да избираш и да бъдеш избиран на евровота.

Медиците ни ще бъдат най-добрите адвокати на човешките права в Европа. Най-убедителните адвокати срещу смъртното наказание, каза депутатът Яне Янев, призовавайки за подкрепа на промените в закона. Въпреки това, искането му този въпрос да се разгледа, не беше подкрепено от депутатите. Голяма част от тях гласуваха "въздържал се" по този въпрос. От мнозинството и дясната опозиция нарекоха идеята популизъм и призоваха да не се злоупотребява със съдбата на българските сестри в Либия.

В началото на заседанието си депутатите почетоха паметта на карикатуриста Борис Димовски, който беше и депутат във Великото Народно събрание.