НС декларира: „Южен поток” не противоречи на „Набуко”
НС декларира: „Южен поток” не противоречи на „Набуко” / netinfo

Постигнатите договорености с Русия по време на посещението на руската делегация у нас не влизат в противоречие с геополитическата ориентация на България и със стремежа ни за активно и пълноценно участие в ЕС и НАТО. Това се казва в проектодекларация, която се очаква да бъде гласувана днес от парламента. Преди това обаче депутатите ще изслушат премиера Сергей Станишев и министрите Петър Димитров и Асен Гагаузов, участвали в преговорите за споразуменията по „Южен поток”, Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене”.

По проектодекларацията НС потвърждава готовността на България да участва в проекти за доставка на енергийни ресурси в ЕС и от други източници, като се посочват проектите НАБУКО и АМБО.

НС одобрява резултатите, постигнати от българското правителство в споразуменията, подписани по време на посещението на руската делегация, пише още в документа.

Договорените проекти с Русия отговарят на европейската енергийна политика за разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси, заявява българският парламент.

Текстът на документа бе съгласуван от представители на управляващата коалиция в парламента. От десницата разкритикуваха мнозинството, че не са разкрили конкретните параметри на договореностите. Писмо с искане да му бъдат предоставени споразуменията с Русия, за да се запознае с тях, е изпратил лидерът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. От ДСБ пък поискаха договорите с Русия още в сряда.