НС декларира: „Южен поток” не противоречи на „Набуко”
НС декларира: „Южен поток” не противоречи на „Набуко” / netinfo

Постигнатите договорености с Русия по време на посещението на руската делегация у нас не влизат в противоречие с геополитическата ориентация на страната и със стремежа ни за активно и пълноценно участие в ЕС и НАТО. Това се казва в проектодекларация на парламента, изготвена по време на днешните консултации между представителите на мнозинството.

В декларацията НС потвърждава готовността на България да участва в проекти за доставка на енергийни ресурси в ЕС и от други източници, като се посочва за пример проекта „Набуко”. Документът ще се гласува утре от НС, а преди това депутатите ще изслушат премиера Сергей Станишев и министрите Петър Димитров и Асен Гагаузов, участвали в преговорите за газопровода „Южен поток”, нефтопровода „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”.

НС одобрява резултатите, постигнати от българското правителство в споразуменията, подписани по време на посещението на руската делегация, пише още в документа. Договорените проекти с Русия отговарят на европейската енергийна политика за разнообразяване на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси, заявява българският парламент.

От опозицията пък разкритикуваха управляващите, че не са разкрили конкретните параметри на договореностите. Нарочно писмо с искане да му бъдат предоставени споразуменията с Русия, за да се запознае с тях, е изпратил днес лидерът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. От ДСБ пък поискаха същата информация още в сряда.