/ БГНЕС
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт и почти без дебат прие отново текстовете, които бяха върнати за повторно разглеждане от Румен Радев.

Зад аргументите на държавния глава застанаха само депутатите от БСП, както и 7 независими народни представители.

Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане текстовете, които са свързани с кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

В момента по закон, след изтичането на мандата им, те получават автоматично повишение и ги назначават на по-висока длъжност от предишната, която са заемали преди да влязат във ВСС. С новото предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче се предлага повишението да е само възможност и Висшият съдебен съвет да решава дали да има такова или не.

Според мотивите на президента новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение. Той припомня още, че през май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.