Няма следи от взривни вещества в изгорелите вагони
Няма следи от взривни вещества в изгорелите вагони / снимка: БГНЕС

Категорично е отхвърлена версията за следи от взривни вещества, нефтопродукти и силно запалими материали, които са могли да предизвикат възпламеняването на вагоните от композицията на влака София - Кардам. Това каза наблюдаващият случая с пожара във влака край Червен бряг прокурор Валери Мирчев.

В резултат на извършения оглед на остатъците от конструкцията на двата вагона не са установени поражения вследствие на двата основни поразяващи фактора при задействане на взривно вещество – въздушна ударна вълна и бризантно действие, уточни Валери Мирчев. Ако е имало взривно вещество, около епицентъра на взрива се получават специфични разкъсвания и локални деформации, каквито не са открити. Назначени са над 30 експертизи, резултатите от тях са категорични, отхвърлена е и вероятността за две огнища на пожара и първичното огнище е било само едно, следствен експеримент за сега няма да има, каза Валери Мирчев.

„На този етап ние нямаме готовност да правим следствен експеримент. За да се направи следствен експеримент, са необходими окончателното изясняване на причините, на действията на персонала, на много неща, които биха довели до повторяемост. На този етап това все още не е станало, ние сме в доста сериозен напредък в тази област, но за следствен експеримент, още повече за запалване на кушет-вагон, на този етап не можем да говорим.”

Продължава работата по версиите както за умишлени, така и за неумишлени действия на персонала от двата вагона и на пътници. Не сме отхвърлили нито едно от предположенията за възникване на пожара във вагоните, работи се денонощно с максимално натоварване на екипите, за да получим резултати в най-скоро време, допълни наблюдаващият прокурор.

Други новини от Плевен