Няма риск болниците да спрат приема на пациенти
Няма риск болниците да спрат приема на пациенти / Нова телевизия

Категорично няма риск болниците да спрат плановия прием на пациенти. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Емил Райнов.

„Болниците нямат никаква сметка от това да спрат да приемат пациенти, защото в момента им извиват ръцете с това, че ще им платят 20% по-малко за септември. Никой не е казал как ще се плаща за октомври. Ако работят по-малко, може да им бъде платено още по-малко. Директорите на лечебните заведения са поставени в изключително неизгодна ситуация”, допълни представителят на ГЕРБ и член на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.

Според Емил Райнов обаче, настоящата ситуация е резултат на бюджета, приет от предходното правителство. „Още вчера казахме - Колегите ще получат абсолютно всичко, което са заработили, нека не се спекулира по тази тема”, отговори той.

Дариткова отвърна, че в момента има тотално неразбиране относно това как се оформя бюджета на болниците. „Бюджета на болниците не е изчерпан - той е разчетен за 10 месеца”, добави тя.

Според заместник-председателят на Комисията по здравеопазване, ако резервът от 1,6 млрд. лева, който е бил наличен през 2009-а, бе на разположение и сега, нямаше да се стигне до тази кризисна ситуация. „Финансистите ще кажат откъде ще се намерят средствата да се запълнят дупките в бюджета, но със сигурност лекарите ще получат всичките средства. 60% от бюджетите на болниците отиват за заплати, така че няма риск медицинските лица да останат без заплата”, заяви Райнов.

Политическите опоненти коментираха и бюджета за здравеопазване през 2014-а. „За догодина предлагаме увеличение на заплатите на Спешна помощ с 15%, както и подобряване на апаратурата им. Ще бъдат подпомогнати и общинските болници в труднодостъпните райони. Категорично няма да променяме здравната вноска”, каза още Райнов.