Няма политическа чистка, категоричен е Станишев
Няма политическа чистка, категоричен е Станишев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Няма политическа чистка, има две заявени и подадени оставки от изпълнителния директор на Фонд „Земеделие” и от изпълнителния директор на Агенцията по инвестиции. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира кадровите промени в изпълнителната власт от последните дни и отбеляза, че това е изцяло в правомощията на правителството.

В Агенция „Пътна инфраструктура” е реализирана една промяна на председателя на Управителния съвет, като досегашният остава член на УС и има баланс между приемственост и промяна, посочи Станишев. Част от промяната, която трябва да бъде реализирана, е и кадрова, дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително на този етап в това отношение, посочи лидерът на БСП.

Той отправи критики към правителството по отношение на кадровите промени в Агенция „Митници”. Вярно, че Танов боледуваше, но тук опира до ефективност на работата на митниците, ниска събираемост, посочи Станишев. Освен това има случаи на откровени политически назначения, които не са правени на никакъв професионален принцип, които трябва да бъдат ревизирани, и звена в изпълнителната власт, които са очевидно неефективни, добави той, посочва БТА.

Няма политическа чистка категоричен е Станишев
netinfo


Относно ситуацията в Сирия, председателят на БСП и на ПЕС коментира, че всякаква употреба на химическо оръжие е абсолютно недопустима и остро осъди проявата на насилие особено по отношение на мирни граждани. Настояваме инспекторите на ООН да получат пълен достъп и условия и сигурност за тяхната проверка, на базата на това вече трябва да се правят, както политическите заключения, така и други преценки и действия на различни държави, смята Сергей Станишев.

Настояваме и Сирия да се присъедини към конвенцията за неупотреба на химическо оръжие, посочи той. Винаги сме отстоявали политическия изход от кризата, само политическият диалог може да даде трайно решение, заяви Станишев.