Няма опасност за населението на Девня след инцидента в завод „Полимери
Няма опасност за населението на Девня след инцидента в завод „Полимери / снимка: Impact Press Group, архив
Кметът на Девня за инцидента с цистерната с трихлоретан
65104
Кметът на Девня за инцидента с цистерната с трихлоретан
  • Кметът на Девня за инцидента с цистерната с трихлоретан

Няма опасност за населението на Девня след като тази сутрин стара цистерна с трихлоретан е протекла в химическия завод „Полимери". Това увери в интервю за Дарик кметът на града Атанас Кузев.

„Този завод не работи от близо две години и е полуразрушен от собственика и синдика. Няма завод „Полимери". Заводът е в несъстоятелност. Оттам идват и проблемите, които имаме от близо година. Синдикът и собственикът не могат да се разберат на кого са отговорностите", обясни Кузев.

Той обясни, че цистерната с трихлоретан е компрометирана и не за първи път се случва такъв инцидент. „Трихлоретанът е силно запалимо вещество, което при изгаряне изпуска газ зарин. На площадката на завода има и площадка за дихлоретан, което също е силно запалимо вещество. Около 140 тона е дихлоретанът, а трихлоретанът е около 3000 тона. Оттам идват всичките тези проблеми, които имаме", подчерта кметът на Девня.

Атанас Кузев обясни, че е писал до прокуратурата и всички възможни организации в държавата с настояване да бъдат взети мерки: „Не зная коя служба в държавата може да принуди да отремонтират всички тези съоръжения. Това вещество не трябва да стои там. Министерството на екологията предприе действия за обществена поръчка, за да намери изпълнител за утилизацията на това вещество, което е частна собственост. Но ние сме направили проучване и само във Франция има такава инсталация за утилизация на трихлоретан и силно се съмнявам, че някой ще дойде, за да ги вземе тези 3000 тона. Самият транспорт на веществото се осъществява под много силен контрол".

От ефира на Дарик Кузев отправи апел държавата най-накрая да обърне внимание, тъй като на площадката има още много химикали и опасни средства.

„Ние българите тръгваме да търсим решение, когато каруцата се е обърнала. Аз искам превантивно да се случат нещата, защото е много опасно. През 1986 година, тогава предприятието е било работещо, при взрив умират 20 човека. Нека всички си свършим работата, за да не се стига до сериозни инциденти", призова кметът на Девня.