Няма нито една наложена глоба за огньове на Витоша
Няма нито една наложена глоба за огньове на Витоша / снимка: DarikNews.bg, архив: Петя Царевска
Няма нито една наложена глоба за огньове на Витоша
63695
Няма нито една наложена глоба за огньове на Витоша
  • Няма нито една наложена глоба за огньове на Витоша

Няма нито една наложена глоба заради незаконно палене на огньове в природен парк Витоша. Причината е, че всеки наложен административен акт се обжалва от нарушителите и съдът го отменя, разказа пред Дарик директорът на природния парк Снежана Петрова.

През изминалата година на няколко пъти специална комисия е проверявала за незаконни огньове в парк Витоша, като са съставени и множество глоби, разказа Снежана Петрова: „Направихме няколко акции миналата година съвместно с колегите от Държавно горско стопанство, от противопожарна безопасност от 6-о РПУ. Наложиха се актове. Всичките след това бяха оспорвани и паднаха. На практика това са неща, които след това остават без санкции. Хората смятат, че могат да правят каквото си искат, даже реагираха на самата комисия, която вървеше. Питаха ни какви сме, как така ще налагаме глоби. Много често се палят огньове вечер. Понеже има постоянна охрана на територията на дендрариума, който много се посещава, там има много сериозен проблем поради лесната достъпност до там. Заради асфалтирания път вечер след 22.00 часа се изсипват групи младежи, палят се огньове, пие се... Вандалщината е жестока там".

Директорът на парк Витоша Снежана Петрова помоли хората да бъдат внимателни през почивните дни, а и в следващите топли месеци. Да палят огньове само там, където е разрешено, и да не изхвърлят безразборно угарки от фасове: „Моля да се спазват всички инструкции за безопасност. Да има вода, да се загаси огънят след това".