Няма информация за насочване на бежански потоци през България
Няма информация за насочване на бежански потоци през България / БГНЕС, архив

Няма информация за насочване на бежански потоци през България. В това увери членовете на ресорната парламентарна комисия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

В някои медии от чужбина се появяват такива съобщения, но по информация на нашите и партньорските служби няма такава опасност към момента. Даже има затишие през последните дни, обясни Бъчварова. Като аргумент тя посочи, че според справката за вчера нито един мигрант не е преминал границата ни.

По нейни думи основната ни цел в момента е да направим така, че да не допуснем развитие на маршрут през България. Това, според Бъчварова, означава много бързи, спешни и конкретни мерки за възможните места, които биха били най-лесни за проникване на наша територия.

Вътрешният министър бе категорична, че не бива да допускаме това да се случи и с помощта на армията, но и със собствени сили, може да се справим с тази задача.
„Работим по осигуряване на терените, помощните средства и малки проектирания. Ако допуснем такъв мигрантски маршрут през България това означава да отворим изобщо страната ни и ситуацията да излезе извън контрол. Няма да допуснем това", зарече се Бъчварова.

Тя изрази надежда, че дори и информацията за „тази решителност" може да окаже превантивен характер, защото хората, които организират мигрантските потоци, се информират от интернет и следят какво се случва в съответните държави. „Това е асистирана миграция. 90% от всички, които са дошли, са дошли организирано, според доклад на Европол. Нашата решителност би трябвало да ги спре", на мнение е Румяна Бъчварова.

От друга страна тя съобщи на депутатите, че МВР е готово с план за противодействие при евентуална нова бежанска вълна и засилването й. Той е разработен в отделни мерки до часове, поясни вътрешният министър.